Ένα κάλεσμα από τη Βενεζουέλα στους αναρχικούς της Λατινικής Αμερικής και τον κόσμο

: Η αλληλεγγύη είναι πολλά περισσότερα από μια γραμμένη λέξη .Συλλογικό Editorial στην αναρχική εφημερίδα El Libertario .

Απευθυνόμαστε σε όλες τις εκφράσεις του ελευθεριακού κινήματος, ειδικά εκείνες αυτής της ηπείρου, όχι μόνο για να εστιάσουμε την προσοχή τους στην κατάσταση που βιώνουμε στη Βενεζουέλα απο τον Απρίλιο του 2017, αλλά για αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως επείγουσα κατάσταση για τον διεθνιστικό αναρχισμό που εκφράζεται εμφατικά σε αυτές τις δραματικές συνθήκες, με θέσεις και δράσεις συνεπείς όσον αφορά στη μετάδοση και την πρακτική του αντιεραρχικού (η λέξη που χρησιμοποιείται εδώ στο κανονικό κείμενο είναι Ácrata) ιδεώδους στον ιστορικό του περίπατο.

Είναι αξιοθρήνητο το γεγονός ότι, ενώ από τη μια η τσαβιστική κυβέρνηση-σήμερα με πρόεδρο το Μαδούρο-μαζί με τα ηχηρά της συμβούλια από έξω, και από την άλλη, τους αντιπάλους από τη δεξιά και την σοσιαλδημοκρατία, καταπιάνονται σε γλοιώδης καμπάνιες για να πουλήσουν στην παγκόσμια γνώμη τα εξίσου μεροληπτικά οράματα, φορτισμένα με τα συμφέροντά τους για εξουσία, πολλές αναρχικές φωνές έξω εκτός Βενεζουέλας έχουν κρατήσει αλαλία που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο σιωπηρή αποδοχή αυτών που ο ένας ή ο άλλος πεινασμένος ανταγωνιστής για κρατική εξουσία θέλουν να επιβάλλουν ως «αλήθεια».

Γνωρίζουμε ότι αλληλέγγυες φωνές δεν έχουν πρόσβαση στα περισσότερα media, καθώς αυτά βρίσκονται κάτω από τις εντολές των κρατιστών, και ότι οι σύντροφοι αντιμετωπίζουν σύνθετες πραγματικότητες όπου υπάρχουν θέματα και προβλήματα τα οποία, λόγω της εγγύτητάς τους, απαιτούν το άμεσο ενδιαφέρον τους, ωστόσω κατανοούμε ότι αυτή η δυσκολία δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο έτσι ώστε με κάποιο μικρό τρόπο, η προσοχή, το ενδιαφέρον και η αλληλεγγύη να εκφραστούν τόσο για το τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα όσο και για τι γνωστοποιεί ο αναρχισμός σε αυτήν την περιοχή.

Σε μια σύνοψη για το τι λέει ο τοπικός αναρχισμός σήμερα, η σημερινή συνθήκη δείχνει τη φασιστική φύση του καθεστώτος του Τσάβες-και στη σειρά του του Μαδούρο-αντιδραστικές, μιλιταριστικές κυβερνήσεις που έχουμε αποκυρήξει μια για πάντα στην El Libertario. Έχει υπάρχει καθεστώς που έχει συνδεθεί με το έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών, το πλιάτσικο, τη διαφθορά, τη φυλάκιση αντιπάλων, βασανιστήρια, εξαφανίσεις, πέρας της καταστροφικής οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και ηθικής διαχείρισης. Ο Τσάβες κατάφερε να επηρεάσει με τη μεσσιανική και χαρισματική ηγεσία του, που χρηματοδοτήθηκε από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, ωστόσο μετά το θάνατό του και με το τέλος της bonanza, η αποκαλούμενη μπολιβαριανή διαδικασία αποπληθωρήθηκε, υποστηριζόμενη από αδύναμες βάσεις. Αυτή η «επανάσταση» ακολούθησε την ιστορική παράδοση των rentist/ νεωτεριστων που ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα με τον δικτάτορα Juan Vicente Gómezb, που συνεχίστηκε από τον μιλιταριστή Marcos Pérez Jiménez, και δε σταμάτησε στο μετέπειτα εκπρόσωπο δημοκρατικό σχέδιο.

Υπάρχουν εκείνοι σε διεθνές επίπεδο (Noam Chomsky, το καλύτερο παράδειγμα), που ανέκλυσαν την αρχική τους στήριξη για τον απολυταρχισμό της Βενεζουέλας και σήμερα τον καταγγέλουν ξεκάθαρα. Ωστόσο, υπογραμμίζουμε με μεγάλη ανησυχία τη σιωπή πολλών αναρχικών αυτής και άλλων ηπείρων για τα γεγονότα της Βενεζουέλας. Μια παροιμία λέει: «αυτός που σιωπεί παραχωρεί», το οποίο εκπληρώνεται ακριβώς όταν οι άνθρωποι πεινάνε και καταστέλλονται ποινικά και οι οποίοι πρέπει να διαδηλώνουν γι’αυτό, να λένε λίγα ή τίποτα. Καλούμε εκείνους που αγκαλιάζουν τα ελευθεριακά πανό να αρθρώσουν φωνή, αν δεν το χουν κάνει, για την τραγωδία μας.

Για την αδιαφορία δεν υπάρχει δικαιολογία όταν κάποιος έχει ένα αντι-ιεραρχικό όραμα για τον κόσμο. Το αντίθετο, αποτελεί συγκάληψη της κυβερνητικής φαρσοκωμωδίας, λησμονώντας αυτά που λέγαν πάντα οι αναρχικοί για τον εκφαυλισμό του απολυταρχικού σοσιαλισμού όταν βρίσκεται στην εξουσία. Ίσως στο παρελθόν η «προοδευτική» οφθαλμαπάτη του τσαβισμού να είχε εξαπατήσει ακόμα και κάποιους ελευθεριακούς, αλλά για να μπορέσει κανείς να συμβαδίζει με το ιδεώδες μας, είναι αδύνατον σήμερα να συνεχίσει να πιστεύει κάτι τέτοιο. Βρισκόμαστε κάτω από την παρουσια μιας επώδυνης, εξουσιαστικής και κατασταλτικής κυβέρνησης που επιδιώκει να διαιωνιστεί στην εξουσία, η οποία απορρίφθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, η οποία δολοφονεί μέσα από τις κατασταλτικές και παρα-στρατιωτικές της δυνάμεις, η οποία επίσης προωθεί τη λεηλασία. Μια διεφθαρμένη κυβέρνηση που εκβιάζει με κουτιά φαγητού, πουλημένη στη μαύρη αγορά σε τιμή δολαρίου, που συμμετέχει σε όλων των ειδών τις καπιταλιστικές επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις, μια κυβέρνηση αποτελούμενη από «Μπολι-μπουρζουά» (σύνθετη λέξη από τις «Μπολιβαριανός» και «μπουρζουά») και μιλιταριστές, εμπλουτισμένη από τη μίσθωση πετρελαίου και τις εξορύξεις οικολογικής καταστροφής. Μια κυβέρνηση που καταστρέφει με λιμοκτονία και δολοφονίες, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα μια βίαιη οικονομική ρύθμιση σε συμφωνία με τον διακρατικό καπιταλισμό, στον οποίο πληρώνει πάντα στην ώρα της το ποινικό εξωτερικό χρέος.

Είναι ώρα να διαλύσουμε αυτούς τους ψευδο-πληροφοριακούς ελιγμούς εκείνων που υποκρίνονται ότι το χρησιμοποιούν σε διεθνές επίπεδο, για εκείνους που έχουν τον έλεγχο, για εκείνους που φιλοδοξούν να έχουν τον έλεγχο του κράτους της Βενεζουέλας, και γι’αυτό ελπίζουμε να στηριχτούμε σε ενεργή στήριξη από ατομικότητες και ελευθεριακές ομάδες τόσο στην Λατινική Αμερική όσο και από όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Οποιοδήποτε σήμα αναρχικής αλληλεγγύης είναι ευπρόσδεκτο από το αντι-ιεραρχικό κίνημα της Βενεζουέλας, σίγουρα μικρό και κινούμενο μέσα από πολλές δυσκολίες, αλλά στην παρούσα συνθήκη θα είμαστε ευγνώμονες να γνωρίζουμε ότι με κάποιον τρόπο έχουμε τη στήριξη του κόσμου από την υφήλιο, είτε μέσα από την αναπαραγωγή και τη μετάδοση της πληροφορίας που διαδίδεται από τους αναρχικούς της Βενεζουέλας, προκαλώντας γνώμες και σκέψεις που διαλύουν τα οράματα στην προκειμένη που προσπαθούν να επιβληθούν από απολυταρχικούς από τη δεξιά και την αριστερά και-ακόμα καλύτερα-προωθώντας και στηρίζοντας πρωτοβουλίες για δράση στις δικές σας χώρες που να καταγγέλλουν τις συνθήκες πείνας και καταστολής στη Βενεζουέλα.

Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η παρουσία σας και η φωνή σας σε κάθε πιθανό σενάριο, ώστε η τραγωδία στην οποία έχουν βυθιστεί οι άνθρωποι της Βενεζουέλας να καταγγελθεί

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΝΧΕΙΡΗΜΑ ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ